Bohemia Sekt vánoční akce

"V rámci jedné z mých dovolených jsem se vypravila i do Starého Plzence. Město s 5 tisíci obyvateli je spjato s nejstarší historií českého státu a vzniklo v malebném údolí řeky Úslavy již v 10. století. Naším cílem tentokrát nebyly historické objekty, ale exkurze v Bohemia Sektu a proto jsme také dorazili vlakem. Tuhle variantu vřele doporučuji – „sektárna“ se nachází pár metrů od vlakového nádraží a spoje sem z Plzně jezdí opravdu často, takže si degustaci můžete vychutnat do poslední sklenky. Zajímavá je ale především výroba a vůbec prostory jednoho z nejvýznamnějších výrobců šumivých vín.

Název šampaňské je povolen používat výhradně ve Francii pro oblast Champagne.
Mimo toto území se nejčastěji setkáte s výrazem crémant, ve Španělsku pak Cava, v Itálii Prosecco a u nás právě sekt.

Blanc de Noirs brut La Fleur Prestige Chardonnay brut Prestige 36
           

Naše skupinka měla štěstí, protože nás provázela paní, která zde pracovala mnoho let a svým poutavým výkladem s poetickými osobními poznatky nás úplně vtáhla do téměř alchymistické historie šumivého světa. Na počátku zmínila jméno Louis Girardot. Tento Francouz má velkou zásluhu na zdejší výrobě sektů a jeho kvasinky se zde používají dodnes. Na jeho počest je pojmenován i jeden z prestižních sektů, který jsem měla možnost ochutnat letos na Vinařských Litoměřicích a tvoří jej cuvée odrůd Chardonnay, Ryzlink rýnský a Rulandské bílé.

Na místě současné „sektárny“ stával od 19. století pivovar Staroplzeňský Zlatozdroj, který svou činnost ukončil v roce 1929. Jeho rozsáhlé sklepní prostory se pak skvěle hodily právě pro výrobu sektů. Vůbec prvním sektem (nazvaným Černá vdova) si místní občané připíjeli s americkými vojáky na osvobození v roce 1945. Černá vdova se dnes už nevyrábí, titulem nejdéle nepřetržitě vyráběný sekt v České republice se ale pyšní Château Radyně; oproti původnímu sladšímu nyní ovšem v kategorii Extra brut.

Zatřídění sektů se stanovuje podle zbytkového cukru do kategorií níže (rozdíl mezi sektem Extra brut a nejprodávanějším Demi sec může být až 45 gramů zbytkového cukru):

Extra brut 0-6 g/l
Brut 0-12 g/l
Extra dry 12-17 g/l
Sec 17-32 g/l
Demi sec 32-50 g/l
Doux >50 gramů/l

Výroba sektů 

Ve sklepích se teplota pohybuje mezi 13-14°C, což bylo vzhledem k několikadenním vedrům velmi osvěžující. Pojmy jako míchání, aplikace kvasinek, sekundární fermentace, setřásání kalů, odstředění kalů nebo přídavek dosážního likéru zní poněkud alchymisticky, vše má ale svůj řád a systém.

Výroba šumivých vín je specifická v tom, že se nevyrábí přímo z hroznů, ale druhotným kvašením tichých vín; nejčastěji směsí odrůd. Před druhotným kvašením se pak do vína dodává cukr ve formě tirážního likéru. Po ukončení kvašení probíhá setřásání (remuáž) ve speciálních zařízeních zvaných pupitry; ty pootočí láhev prudkým pohybem až 60x za den (ručně se ještě dnes setřásají určité vybrané láhve). Víno pak zraje na kvasničních kalech minimálně 15 měsíců, poté následuje zchlazení hrdla, odstřelení kalů (degorzáž) a otevření. Víno se pak doplní dosážním likérem a uzavře korkovou zátkou jištěnou agrafou.

Tip na závěr

A jednu tradovanou pověru nám paní průvodkyně vyvrátila – „vražením“ lžičky do načaté láhve sektu její svěžest a perlení nezachováte. Lépe je použít speciální sektový uzávěr anebo ji prostě vypít."Ideální je uchovávat láhev ve vodorovné poloze při teplotě do 7 stupňů a v temnu. Pak je její expirace téměř neomezená a může vás po letech příjemně překvapit. Většina láhví je ale spotřebována do 2 let od výroby."

Vína exkluzivně u nás

La Cheteau Rosé d´Anjou

  • Růžové
  • Polosuché
  • 2017
  • AOP

139,-

Exkluzivně u nás

Jean Geiler Gewürztraminer Grand Cru

  • Bílé
  • Polosladké
  • 2014

400,-

Exkluzivně u nás

Sette Cascine Barolo DOCG

  • Červené
  • Suché
  • 2014
  • DOCG

349,-

Exkluzivně u nás

Pagos del Rey Gran Bajoz

  • Červené
  • Suché

399,-

Exkluzivně u nás