Poznejte francouzská vína

Bílá vína můžete ochutnávat od suchého a šťavnatého ryzlinku až k legendárnímu sladkému Sauternes z Bordeaux. U červených vín jsme se zase podívali na jihozápad, konkrétně směrem k Atlantskému oceánu do Bordeaux, nebo směrem ke Středozemnímu moři situované oblasti jižní části řeky Rhony. Tam se nachází slavné Châteauneuf-du-Pape, známé nejen bývalým letním papežským sídlem, ale také nádhernými červenými víny s vyšším obsahem alkoholu.

Nezapomínáme ani na milovníky šumivých vín, pro které vybíráme nejen růžový Crémant z oblasti Bourgogne, který skvěle osvěží v horkých letních dnech, ale také jedno skvělé víno z oblasti Champagne, ze světově proslulého Perrier-Jouët, sídlící v srdci oblasti, Épernay.

Pokud máte kromě vína rádi také výraznější nápoje, jistě Vás potěší cognacy, které ctí tradiční rodinné recepty. Například cognac Grand Marnier Cordon Rouge vyrábí ve Francii na základě tajného receptu, který sestavil Louis-Alexandre Marnier Lapostolle již v roce 1880. Recept se předává z otce na syna a podle něj se opatrně míchá pravý cognac. Výsledná směs následně dlouze zraje v sudech z francouzských dubů. Základ pro pomerančovou esenci tvoří pouze divoká odrůda Citrus Bigaradia, která je ručně sklízena na plantážích Marnier-Lapostolle v Karibiku.

Vedle samotného cognacu můžeme vyzkoušet také luxusní palačinky Suzette Flambée, které patří k tradičním receptům bohémské Paříže. Jakmile je ochutnáte, ocitnete se rázem uprostřed Montmartru v dobách, kdy jeho slávu určovali pouliční umělci a Moulin Rouge. Recept na ně jsme pro Vás připravili níže.

Palačinky Suzette Flambée

  • V hluboké pánvi rozpustíme 100 g másla a 100 g hnědého cukru
  • Cukr necháme zkaramelizovat (to trvá cca 5 minut) a přidáme 150 ml pomerančové šťávy
  • Vše až do zhoustnutí za stálého míchání povaříme
  • Následně dochutíme 20 ml likéru Grand Marnier, případně také 10 ml Cognacu
  • Do takto připraveného karamelu vložíme dozlatova usmaženou palačinku, dvakrát otočíme a můžeme podávat

Tip naší sommeliérky

Zkuste Cognac též jako základ pro vynikající koktejl Cognac Summit! Nebojte se, že byste jeho chuť zkazili. Naopak.

  • Do vyšší sklenice s plátkem limetky a čerstvého zázvoru odměříme 40 ml Cognacu a lehce podrtíme
  • Přidáme led a zalijeme kvalitní citronovou limonádou
  • Můžeme ozdobit plátkem okurky 
  • Po promíchání podáváme

 

Zdroj fotografií: Folkofolk

Vína exkluzivně u nás

Vallemayor Rioja grand reserva

  • Červené
  • Suché
  • 2005

379,-

Exkluzivně u nás

Tasca d’Almerita Rosso del Conte

  • Červené
  • Suché
  • 2007

1 479,- 1 099,-

-25% Exkluzivně u nás Akce

Weingut Phillips Eckstein Riesling Feinherb Kabinett

  • Bílé
  • Polosuché
  • 2013
  • Kabinetní víno

299,-

Exkluzivně u nás Novinka

Château Grimont Cuvée prestige

  • Červené
  • Suché
  • 2012

219,-

Exkluzivně u nás