JSC Corporation Kindzmarauli

Historie společnosti Kindzmarauli Corporation se píše již od roku 1533 a je spojena s výstavbou pevnosti Kvareli v nejznámějším gruzínském vinařském regionu - Kachetii. Ve zdejších hradbách byl podle výnosu krále Levana postaven spolu s dalšími prostorami i rozsáhlý vinný sklep. Ten produkoval původně melasu, která vznikala vylisováním hroznů a svařením šťávy na hustý sirup. Později se zde vyrábělo první víno a to výhradně pro královskou rodinu, a bohaté obyvatele pevnosti.

Novodobá historie královského sklepa byla ve dvacátém století stejně divoká jako dějiny Gruzie, od nezávislosti 1918 -21, kdy výroba navázala na tradiční produkty melasu, víno a brandy z hroznů. Přes kolektivizaci, po spojení s bolševickým Ruskem, kdy se ze sklepů stalo sběrné místo pro okolní družstva až po vznik státního podniku, který zásoboval Sovětský svaz vínem a pálenkou. Pod názvem Vinařství Kvareli existoval až do devadesátých let minulého století, kdy se v době tzv. Perestojky Michaila Gorbačova transformoval na akciovou společnost. V roce 1996 se akcionáři rozhodli změnit název společnosti na “JSC Corporation Kindzmarauli” a Společnost nese toto jméno až dodnes. Svá vína zde pěstuje na jižních svazích Kavkazu při hranicích s Ruskem. Vína z portfolia Kindzmarauli Corporation pravidelně získávají vysoká ocenění a bodují na soutěžích národní i mezinárodní úrovně. Dnes společnost JSC Kindzmarauli Corporation hospodaří na 300 hektarech vinic a vyrábí více než 15 značek vína, v přibližném objemu 600 000 lahví ročně. Máme radost, že některé z těchto značek můžeme představit i vám, našim zákazníkům. Mezi ně patří i exkluzivní značka Shavi Jikhvi, která nabízí i vína vyráběná tradiční gruzínskou metodou - zráním v kvevri nádobách.

Kvevri je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína tzv. kachetinskou metodou. Jedná se o nejstarší doložený způsob výroby vína, podle vykopávek se kvevri používaly už v 6. tisíciletí př. n. l. Vyrábějí se z místní hlíny, která má díky vysokému obsahu stříbra antibakteriální účinky, povrch se po vypálení ošetří včelím voskem a poté zakope do země.

Vína vyrobená touto metodou má výraznější chuť a vůni a také vyšší obsah resveratrolu. Bílá vína vyrobená v kvevri mají sytou barvu, bývají tedy označována jako „oranžová vína“.

V roce 2013 byl tradiční gruzínský způsob výroby vína zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva

 

Vína Kindzmarauli v nabídce našeho e-shopu

Kindzmarauli Rkatsiteli Grusignac

  • Bílé
  • Suché
  • 2015

209,-

Novinka

Kindzmarauli Rkatsiteli Alazanis Valley

  • Bílé
  • Polosladké
  • 2015

209,-

Novinka

Kindzmarauli Saperavi Grusignac

  • Červené
  • Suché
  • 2015

209,-

Novinka

Kindzmarauli Gagelani

  • Červené
  • Polosuché
  • 2015

209,-

Novinka

Kindzmarauli Saperavi Alazanis Valley

  • Červené
  • Polosladké
  • 2015

229,-

Novinka

Kindzmarauli Vazis Tsremlebi

  • Červené
  • Suché
  • 2015

299,- 265,-

-11% Novinka Akce

Kindzmarauli Mtsvane

  • Bílé
  • Suché
  • 2017

329,-

Novinka

Kindzmarauli Tsinandali Tsinapari

  • Bílé
  • Suché
  • 2015

449,- 400,-

-10% Novinka Akce

Kindzmarauli Kisi Qvevri (oranžové víno)

  • Bílé
  • Suché
  • 2015

519,- 450,-

-13% Novinka Akce

Kindzmarauli Mamapapuri

  • Červené
  • Polosladké
  • 2016

519,-

Novinka

Kindzmarauli Chveneburi Qvevri

  • Červené
  • Suché
  • 2011

1 249,- 999,-

-20% Novinka Akce