Párujte víno s receptem Mycookingdiary

I když by se mohlo zdát, že zrovna k rybě se hodí jakékoli víno, budete překvapeni, jaký rozdíl vykouzlí správný výběr. Naše sommelierka Vám doporučuje dvě bílá a jedno červené víno, jejichž chuť oceníte nejen v kombinaci se skvělou tilápií podle My Cooking Diary. Celý recept najdete na konci článku a  z vybrané kombinace budete nadšení.

1) Trávníček & Kořínek Tramín červený jakostní

Zlatavou barvu tohoto vína s jemnými narůžovělými odlesky a velmi dobrou viskozitou zvýrazňuje intenzivní vůně. Ta má kořenitý charakter a ucítíte i zralé tropické ovoce, především liči a růžový olej. Kořenitost se projevuje i v chuti, stejně tak ovocná linka připomínající liči. Delší svěží závěr. 

2) Quinta Romaneira Douro Rouge

Toto víno charakterizuje tmavší granátová barva s nižší hloubkou, zato krásně nafialovělým okrajem. Středně vyšší viskozita, aroma jemné po sladkém koření a svatojánském chlebu. Chuť velmi harmonická, ucítíte v ní třešňový kompot a jemnou hořkosladkou kořenitost. Víno doporučujeme při klidném posezení ve dvou.

3) Belliccia Trebbiano d´Abruzzo DOC bio

Další lehce ovocné víno se světle zlatavou barvou, mosaznými odlesky a velmi dobrou viskozitou. Jemná ovocitá vůně připomíná citrusy a bílé broskve. Harmonická chuť je svěží, delikátní, opět s nádechem citrusů a bílého čaje. Středně dlouhý závěr.

Tilápie s pestem, brambory pečené v troubě (2 porce, příprava 45 minut)

  • 2 porce tilápie
  • 2 velké hrsti čerstvého koriandru
  • 2 velké hrsti čerstvé hladkolisté petrželky
  • 2 velké hrsti čerstvé bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední stroužek česneku
  • čerstvé chilli podle chuti a pálivosti
  • pár kapek limetové šťávy
  • 2 kusy pečícího papíru (cca 30x30 cm)
  • 1 ks pečícího papíru na celý plech
  • kousek potravinového provázku
  • sůl
Na brambory
  • 10 malých brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst nasekané petřželky
  • hrst nasekaného chilli
  • sůl

Postup
Ze všeho nejdřív si rozehřejme troubu na 180 stupňů. Pak si omyjeme a osušíme rybu a omyjeme a rozkrájíme brambory na poloviny. Brambory dáme do misky, přidáme olej, sůl, promícháme a dáme na plech s pečícím papírem. Brambory dávám vždy na jednu polovinu plechu a na druhou polovinu pak umístím rybu. Brambory dáme péct hned, pečou se déle (cca 30 minut)a mezitím si připravíme pesto na rybu. Do mixéru vložíme čerstvé bylinky, česnek, chilli, olej, sůl a rozmixujeme na pesto. Ochutnáme a případně dochutíme solí. Ryby pak pořádně obalíme v pestu z obou stran a umístíme doprostřed pečícího papíru. Z těch pak uděláme balíčky (měšce) a zavážeme je provázkem tak, aby byla ryba v papíru pořádně uzavřena. Díky tomu se bude dělat vlastně v páře. 

Připravené balíčky přidáme do trouby na plech vedle brambor a pečeme 15–20 minut, podle velikosti ryby. Brambory pečeme dozlatova. Hotové brambory pak promícháme ještě s nasekanou petrželkou a chilli, případně lehce dosolíme a podáváme.

Vína exkluzivně u nás

Louis Jadot Mâcon Lugny

  • Bílé
  • Suché
  • 2010

679,- 499,-

-26% Exkluzivně u nás Akce

Château Mont-Redon Chateauneuf du Pape

  • Červené
  • Suché
  • 2009

1 279,- 939,-

-26% Exkluzivně u nás Akce

Sdružení vinařů Ventoux rosé

  • Růžové
  • Suché
  • 2015
  • AOP

149,-

Exkluzivně u nás