Rua Cândido dos Reis, 670

4400-071 Vila Nova de Gaia

Zobrazit na mapě


+351223777770


info@niepoort.pt


http://www.niepoort-vinhos.com/

Vinařství Niepoort

Rodina Niepoort propadla portskému vínu už v roce 1842. Zakladatel malého vinařství Francisco se ale ani neodvážil snít o tom, že jeho prapravnuk Dirk udělá z rodinného podniku jeden z nejznámějších a nejuznávanějších v Portugalsku.

Hrozny ze svých vinic začali sbírat až v roce 1987. Do té doby byl Niepoort obchodník s vínem. Nakoupil jej, vylepšil, nechal uzrát, a pak prodával. To změnil až Dirk van der Niepoort, který chtěl kontrolovat kvalitu už od počátku, a začal tak produkovat své vlastní hrozny. Změnou bylo i to, že se rozhodl víno šlapat v lagarech (velké kádě), což je jeden z nejtradičnějších a nejnáročnějších způsobů.

Snadnou práci neměl ani s nově nabytými vinicemi. Vzhledem ke své zanedbanosti neměly předpoklady k produkci výjimečného vína. Dirk se tudíž pustil do jejich obnovy. Na 15 hektarech vysadil nové rostliny, 10 hektarů zůstalo.

Návrat k tradici a náročnému způsobu výroby portského vína společně s údržbou vinic. Tak vypadal trnitý začátek vinařství Niepoort, který se ovšem vyplatil. Perličkou je to, že Dirk van der Niepoort nemá žádnou odbornou průpravu a vína dělá jen podle svých pocitů a zkušeností. I tak dokázal z rodinného vinařství stvořit firmu, která je uznávána a vyrábí portské jako nikdo jiný.

Niepoort nezůstal jen u fortifikovaných vín. Začal experimentovat i s víny tichými. V roce 1990 vyrobil červené víno Robustus, které bylo odborníky při první degustaci označeno jako nepitelné. Po 10 letech ho znovu uvedl na trh a zaznamenalo velký úspěch. Dodnes platí, že každé víno, které Niepoort vyprodukuje, si získá obrovskou oblibu minimálně po celém Portugalsku.

Třešinkou na dortu ovšem stále zůstává portské. Intenzivní, s ovocnými tóny, příjemně sladké a s hřejivým závěrem na konec. Jeden z nejznámějších počinů ve vinařském světě by rozhodně neměl ujít ani vám.