Vinotéka Globus

Auxerrois

Víno původcem z Francie, které se v menším množství pěstuje i na našich vinicích. V chuti je plné, lehce ovocné a voní po lískových oříšcích a čerstvě posečené trávě. Často se využívá pro výrobu šumivých vín, ale stojí za to, abyste si ho vychutnali i samotné.

Kerner

Bílé víno, které je oblíbené především německými vinaři. I v horších ročnících z něj mohou získat vína vysoké jakosti. Podobá se Ryzlinku rýnskému v chuti i vůni. Jde o víno, které je vhodné i pro sváteční stolování.

Chardonnay

Chardonnay je odrůdou bílého vína, která má hned několik NEJ. Patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější víno, které si celý svět získává plnou chutí, vůní s ovocnými tóny a svěží kyselinou.

Cabernet Moravia

Je důkazem toho, že i v České republice může vzniknout víno kabernetového typu. Plné, harmonické, se širokou škálou vůní. Poté už stačí mistr vinař a dobré zvládnutí technologie, aby vzniklo špičkové moravské víno.

Tramín červený

Tramín červený chutná zcela jinak než všechna ostatní bílá vína. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru, který podporuje jeho typické aroma a chuť. Díky svým vlastnostem se často využívá pro šlechtění nových odrůd.

Rulandské bílé

Rulandské bílé je starobylou francouzskou odrůdou, původem z Burgundska. Bývá elegantním a harmonickým vínem. V příznivých ročnících se chlubí příjemnou kyselinou, kterou doplňují jemné květinové vůně.

Ryzlink Vlašský

Původ této odrůdy dodnes není znám. Jde o jemné víno s výraznějšími kyselinami. Při lepší vyzrálosti získává pověstnou svěží pikantnost. Ryzlink Vlašský je i základem šumivých a známkových vín.

Ryzlink Rýnský

Jeho chuť přechází od příjemně řízné až po svěže zralou. Ryzlink Rýnský je ve vinařském světě fenoménem, který vám nemůže utéct. Ke svému místu na výsluní přišel náhodou. V Německu, kde ho poprvé začali pěstovat, oblíbený ze začátku nebyl.

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je naší nejpěstovanější odrůdou. Aromatické látky výrazně ovlivňuje složení půdy, které se pak projevuje od vůně lipového květu, přes mandle až do pepře. Žádné jiné bílé víno mu nekonkuruje v rozsahu chutí a vůní.

Aurelius

Ryzí moravská odrůda bílého vína, která zdědila nejlepší vlastnosti po svých „rodičích. Dokáže nabídnout plné, aromatické víno s říznou chutí, jemnou kořenitostí a výraznými kyselinami. Nezapomenutelný chuťový i voňavý dojem.

Pálava

Pálava, původní moravská odrůda, si snadno získává milovníky vína. V chuti jde o plné víno s květinovými tóny, je jemně kořenitá a voní po vanilce. Úspěch si získává na tuzemských i mezinárodních výstavách.

Sauvignon

Sauvignon se řadí mezi odrůdy s nejvyšší jakostí. Bobule hroznů jsou velmi aromatické a přecházejí od tónů kopřivových, přes černý rybíz až k vůni zralých broskví. Má mnoho tváří a každá z nich přináší nový chuťový požitek.

Muškát Moravský

U zrodu této odrůdy (tzv. MOPR), stály odrůdy Muškát Ottonel a Prachttraube.

Dornfelder

Odrůda, která měla sloužit jen k dobarvování a zvýraznění odrůdových vín. Předčila očekávání a vysokou jakostí, lehce ovocným aroma a plnou chutí vzbudila zájem vinařů.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je aromatická směs černého rybízu, cedrového dřeva, grafitu a vůně doutníkové krabice.

André

Odrůda červeného vína, kterou stvořili moravští šlechtitelé. Patří mezi méně rozšířené, ale pokud jí dopřejete čas, oblaží váš plnou a hebkou chutí se zralou tříslovinou a tóny švestkových povidel.

Frankovka

Starobylá odrůda červeného vína, která v 19. století držela prim ve výskytu na vinicích. Je pro ni typická rubínová barva, vyšší obsah kyselin, plná kořenitá chuť a příjemné ovocné tóny. Se zráním v lahvi postupně získává lepší chuťové vlastnosti.

Rulandské modré

Modrá odrůda s celosvětovým ohlasem, která je velmi přitažlivá pro nízký obsah kyselin, velmi jemnou tříslovinu a ohromující plnost, která se díky zrání zvyšuje.

Merlot

Vyniká hebkou vláčností, přitažlivou nasládlou vůní a po celém světě si získává sympatie milovníků vína. Odrůda Merlot pochází z francouzského Bordeaux, kde je dodnes odrůdou číslo 1.

Zweigeltrebe

Pokud vinař zachová menší sklizen a hrozny odzrní, dočká se plného a hebkého vína s ideálním množstvím tříslovin. Zweigeltrebe je nejoblíbenější v Rakousku, ale pěstují jej i vinaři u nás a dokonce i v chladné Anglii.

Svatovavřinecké

Svatovavřinecké u nás získalo oblibu svou výraznou višňovou a někdy až černo-rybízovou vůni a zajímavé třísloviny. Ve velmi dobrých ročnících oslňuje plností a povidlovou vůní a chutí. Už tradičně je odrůda využívána pro výrobu Svatomartinského vína.

Modrý Portugal

Červené víno, které má méně tříslovin, je lehčí a vyniká výbornou pitelností a harmonií. Jako mladé víno má v sobě Modrý Portugal mladistvou harmonii pobízející k opakovanému doušku.

Hibernal

Z odrůdy se vyrábějí výběry z hroznů a bobulí i BIO víno. Víno Hibernal má ovšem co nabídnout i samo o sobě. Šťavnatou a jemně kořenitou chuť doplňují působivé ovocné tóny. V posledních letech si získává zaslouženou pozornost českých vinařů.

Irsai Oliver

Víno odrůdy Irsai Oliver se prozradí muškátově kořenitou vůní a nízkým obsahem kyselin. Jako čisté odrůdové víno rychle stárne a doporučuje se pít mladé. Na Moravě si získává zájem vinařů při výrobě výborných burčáků.

Müller Thurgau

Při honbě za vysokými výnosy se z něj stává ploché a lehce nahořklé víno. S poctivostí a umem vinaře je ale svěží, šťavnaté a muškátovými a ovocnými tóny. V severnějších oblastech patří mezi nejvíce pěstované odrůdy.

Sylvánské Zelené

Kdysi bylo nejrozšířenější odrůdou na Moravě, a tak se mu lidově začalo říkat Morávka. Při vyšší vyzrálosti dává pěkná, harmonická a jemně kořenitá vína. Vzhledem k tomu, že neunavuje, je skvělou volbou pro společenské události.

Neuburské

Ke škodě milovníků tradičních odrůd se tato z našich vinic pomalu vytrácí. Mladé mívá aroma připomínající ořechy, nazrálá vína jsou plnější s tóny červeného ovoce a smetanovým dojmem v ústech.