Novinky - Vinotéka Globus

Slovo sommelier vzniklo pravděpodobně ze dvou výrazů, a sice z provensálského dialektu Saumalier, což byl člověk zodpovědný za zvířecí potah (dopravu vína), a z výrazu sommé, neboli pověřený. Byl jím tak jeden z mnich, který byl pověřený péčí o prostírání, chléb a víno.

Dost ale k historii. Dnes vám nastíníme, jak vlastně vypadá práce sommelierky našeho e-shopu. Součástí práce sommelierky je sledování sortimentu, jeho skladba (šíře a hloubka) a následně také úspěšnost tohoto sortimentu. Stále se snažíme pro vás vybírat ať už tradiční vína, tak i zajímavosti z tuzemska i zahraničí. Sledujeme aktuální dění na trhu vína a snažíme se přinášet novinky a vína i ze zatím méně známých vinařství.

Když je víno vybráno do sortimentu, přichází ta nejpříjemnější část práce, a sice popis vína. Po nalití do sklenky se nejdříve hodnotí vzhled vína (barva, jiskra, viskozita), následuje vůně. Vůně vína může mít široké spektrum aroma, proto popis bývá mnohdy poměrně obsáhlý. Poté, co se potěšíme vzhledem a otevřeme smysly při zkoumání vůně, přichází na řadu chuť vína. Při chutnání je důležité zalít vínem celou plochu jazyka. V rámci jeho povrhu jsou totiž umístěny chuťově receptory pro vnímání jednotlivých druhů chuti. Na špičce jazyka vnímáme chuť sladkou, po stranách kyselou a na kořeni jazyka hořkou. V závěru zkoumání chuti je dobré zkusit tzv. retronasální nádech, aroma vnímané v ústech se prodýchne zpět přes nosohltan. Tím dojde k lepšímu vjemu z vína. Závěrem se hodnotí celkový dojem vína a jeho předpoklad k archivaci.

Popis vína slouží především pro vás, zákazníky, abyste si dovedli představit, jaké má konkrétní víno projev a jestli by vám dle vašich preferencí mohlo chutnat. Nicméně je důležité si uvědomit, že každý člověk vnímá jednotlivá aroma jinak, proto není vůbec žádná chyba, že se vám nakonec bude víno zdát mírně odlišné.

Podívejte se na naše nová vína v e-shopu.

Ať vám vína z e-shopu Vinotéka Globus chutnají!

  

Vína exkluzivně u nás