Vinotéka Globus

Ledové víno

Speciální víno, které si žádá velmi specifických podmínek při výrobě. Zároveň je snad největší zkouškou vinaře. A i přes jeho maximální péči nemusí ledové víno vyjít tak, jak by si přál. Pokud se vše podaří, urodí se doslova lahůdka – velmi sladké a silné víno s příjemným exotickým aroma s tóny ovoce, medu a citrusů.

Jakostní vína s přívlastkem

Vinařský zákon stanovil několik kategorií pro pěstování, sklizeň i výrobu vín, aby se dosáhlo ideální kvality přívlastkových vín. Odhalte to, čím si vinaři musí projít, aby víno směli označit jako přívlastkové a následně jej zatřídit do kategorie dle cukernatosti.

Na růžové vlně s moravskými a českými růžovými víny

Svěží, ovocná a nekomplikovaná vína s nádhernou barvou mnoha odstínů. Růžová vína se dostala do popředí zájmu milovníků vín po celém světě. Oblibu si získala i v České republice, kde jak sami vinaři říkají, panují pro rosé nejlepší podmínky.

Výběr z bobulí

Pod výběrem z bobulí objevíte vysoce aromatická a úžasná vína, většinou se zbytkovým cukrem. Pro jejich výrobu smí být použity hrozny, které dlouho zrály na vinici a dosáhly nejméně 27 stupňů cukernatosti. V jedné láhvi je tak ukryta exploze chutí a vůní.

Jakostní třídění vín v ČR

Tichá vína produkovaná v České republice jsou tříděna dle tzv. germánského způsobu třídění vína, které vychází z třídění vín dle dosažené cukernatosti hroznů při sklizni.

Zemské víno

Zemské víno se oficiálně zapsalo do vinařského zákona jako označení pro jakostní vína v roce 2004. Může nabídnout i vysokou kvalitu, neboť menší vinaři používají toto označení pro vína, která by mohla být přívlastková. Mezi zemská vína se řadí i víno Svatomartinské. Odhalte proč.

Jakostní víno

Víno můžeme považovat za jakostní, jakmile je vyrobeno z hroznů, které před sklizením dosáhly minimální cukernatosti 15°NM. Vinice i místo, kde se vyrobí, se musí nacházet v jedné vinařské oblasti. Seznamte se s námi s často zmiňovaným pojmem označujícím jakostní třídu vín.

Kabinetní víno

Přívlastková vína, jež byla vyrobena z hroznů o minimální cukernatosti 19°NM. Cukr při výrobě prokvasí a vzniknou suchá a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Ideální pro běžné stolování.

Pozdní sběr

Vinné hrozny se musí nechat dozrát co nejdéle, aby dosáhly cukernatosti 21-24°NM. Výsledkem jsou pak kvalitní přívlastková vína, označená jako pozdní sběr. Výrazně odrůdová, plná a extraktivní.

Výběr z hroznů

Už ze samotného názvu odvodíme, že výběr z hroznů skrývá něco prvotřídního. Víno je vyrobené z hroznů, které prošly náročným výběrem a dosahují výborné kvality. Ve finále jde o plné, extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a zbytkového cukru.

Slámové víno

Není to jen víno. Je to doslova vinná delikatesa. Sladký nektar s bohatou a mocnou chutí, která je elegantní a sametová. Chutná po kandovaném ovoci s kapkou medu a nechybí mu rafinovaná kyselina. Slámové víno je zážitkem pro speciální příležitosti.

Víno originální certifikace (VOC, V.O.C.)

Pod zkratkou VOC se skrývají výjimečná vína s typickou vůní a chutí odrůdy, která je typická pro vinařský region, ze kterého pochází. Vína originální, s podílem ruční výroby a chutnající tak, že vás v myšlenkách dokážou přenést do místa jejich původů.

Vychutnejte si kouzlo moravských a českých červených vín

V červených vínech s původem z Čech a Moravy se zrcadlí specifické středoevropské klima a půda. Ve vínech můžeme cítit pro nás typický rybíz, višně, borůvky a povidla. Zkrátka vůně a chutě, se kterými se během svého života běžně setkáváte.

Bílá vína z Moravy a Čech

Vínečko bílé, budu ťa pít, co budu žít. Píseň, opěvující tento nápoj si prozpěvujeme nejspíše jen u nás, nicméně bílá vína z Čech a Moravy si už podmiňují celý vinařský svět a získávají úspěchy na prestižních mezinárodních soutěžích.

Noblesní perlení z Moravy a Čech

Počet tuzemských vinařství, snažících se o unikátní sekt, roste a s ním i nabídka. Vznikají tu sekty s bohatým aroma a pikantně jemnou kyselinou. Česká a moravská šumivá vína si chtějí vydobýt své místo na slunci.

Výběr z cibéb

Přívlastkové víno, pro které se speciálně vybírají dlouho zrající hrozny s vysokou cukernatostí, nebo ty, jež napadne ušlechtilá plíseň. Výsledkem je sladké a vzácné víno, které se nepije, nýbrž vychutnává.

Vinařství roku 2014

Za neutuchajícím úspěchem vinařství Château Valtice stojí desítky let produkce špičkových tuzemských vín, která sbírají úspěchy jak na národních, tak i světových renomovaných výstavách. V roce 2014 dosáhli na vrchol v tuzemském vinařském světě.