Vinotéka Globus

Zveme Vás na festival vína Seeberg

Dovolujeme si Vás pozvat na podzimní festival vína, který se koná na románském hradě Seeberg. Kromě bohatého kulturního programu se zde navíc seznámíte s naší sommelierkou Marcelou Pávovou a ochutnáte vína nejen z naší nabídky. Přečtěte si rozhovor se zakladatelem festivalu, ať víte, na co se můžete těšit.

Ledové víno

Speciální víno, které si žádá velmi specifických podmínek při výrobě. Zároveň je snad největší zkouškou vinaře. A i přes jeho maximální péči nemusí ledové víno vyjít tak, jak by si přál. Pokud se vše podaří, urodí se doslova lahůdka – velmi sladké a silné víno s příjemným exotickým aroma s tóny ovoce, medu a citrusů.

Jakostní vína s přívlastkem

Vinařský zákon stanovil několik kategorií pro pěstování, sklizeň i výrobu vín, aby se dosáhlo ideální kvality přívlastkových vín. Odhalte to, čím si vinaři musí projít, aby víno směli označit jako přívlastkové a následně jej zatřídit do kategorie dle cukernatosti.

Na růžové vlně s moravskými a českými růžovými víny

Svěží, ovocná a nekomplikovaná vína s nádhernou barvou mnoha odstínů. Růžová vína se dostala do popředí zájmu milovníků vín po celém světě. Oblibu si získala i v České republice, kde jak sami vinaři říkají, panují pro rosé nejlepší podmínky.

Výběr z bobulí

Pod výběrem z bobulí objevíte vysoce aromatická a úžasná vína, většinou se zbytkovým cukrem. Pro jejich výrobu smí být použity hrozny, které dlouho zrály na vinici a dosáhly nejméně 27 stupňů cukernatosti. V jedné láhvi je tak ukryta exploze chutí a vůní.

Jakostní třídění vín v ČR

Tichá vína produkovaná v České republice jsou tříděna dle tzv. germánského způsobu třídění vína, které vychází z třídění vín dle dosažené cukernatosti hroznů při sklizni.

Zemské víno

Zemské víno se oficiálně zapsalo do vinařského zákona jako označení pro jakostní vína v roce 2004. Může nabídnout i vysokou kvalitu, neboť menší vinaři používají toto označení pro vína, která by mohla být přívlastková. Mezi zemská vína se řadí i víno Svatomartinské. Odhalte proč.

Jakostní víno

Víno můžeme považovat za jakostní, jakmile je vyrobeno z hroznů, které před sklizením dosáhly minimální cukernatosti 15°NM. Vinice i místo, kde se vyrobí, se musí nacházet v jedné vinařské oblasti. Seznamte se s námi s často zmiňovaným pojmem označujícím jakostní třídu vín.

Kabinetní víno

Přívlastková vína, jež byla vyrobena z hroznů o minimální cukernatosti 19°NM. Cukr při výrobě prokvasí a vzniknou suchá a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Ideální pro běžné stolování.

Pozdní sběr

Vinné hrozny se musí nechat dozrát co nejdéle, aby dosáhly cukernatosti 21-24°NM. Výsledkem jsou pak kvalitní přívlastková vína, označená jako pozdní sběr. Výrazně odrůdová, plná a extraktivní.

Výběr z hroznů

Už ze samotného názvu odvodíme, že výběr z hroznů skrývá něco prvotřídního. Víno je vyrobené z hroznů, které prošly náročným výběrem a dosahují výborné kvality. Ve finále jde o plné, extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a zbytkového cukru.

Slámové víno

Není to jen víno. Je to doslova vinná delikatesa. Sladký nektar s bohatou a mocnou chutí, která je elegantní a sametová. Chutná po kandovaném ovoci s kapkou medu a nechybí mu rafinovaná kyselina. Slámové víno je zážitkem pro speciální příležitosti.

Víno originální certifikace (VOC, V.O.C.)

Pod zkratkou VOC se skrývají výjimečná vína s typickou vůní a chutí odrůdy, která je typická pro vinařský region, ze kterého pochází. Vína originální, s podílem ruční výroby a chutnající tak, že vás v myšlenkách dokážou přenést do místa jejich původů.

Vychutnejte si kouzlo moravských a českých červených vín

V červených vínech s původem z Čech a Moravy se zrcadlí specifické středoevropské klima a půda. Ve vínech můžeme cítit pro nás typický rybíz, višně, borůvky a povidla. Zkrátka vůně a chutě, se kterými se během svého života běžně setkáváte.

Bílá vína z Moravy a Čech

Vínečko bílé, budu ťa pít, co budu žít. Píseň, opěvující tento nápoj si prozpěvujeme nejspíše jen u nás, nicméně bílá vína z Čech a Moravy si už podmiňují celý vinařský svět a získávají úspěchy na prestižních mezinárodních soutěžích.

Noblesní perlení z Moravy a Čech

Počet tuzemských vinařství, snažících se o unikátní sekt, roste a s ním i nabídka. Vznikají tu sekty s bohatým aroma a pikantně jemnou kyselinou. Česká a moravská šumivá vína si chtějí vydobýt své místo na slunci.

Výběr z cibéb

Přívlastkové víno, pro které se speciálně vybírají dlouho zrající hrozny s vysokou cukernatostí, nebo ty, jež napadne ušlechtilá plíseň. Výsledkem je sladké a vzácné víno, které se nepije, nýbrž vychutnává.

Vinařství roku 2014

Za neutuchajícím úspěchem vinařství Château Valtice stojí desítky let produkce špičkových tuzemských vín, která sbírají úspěchy jak na národních, tak i světových renomovaných výstavách. V roce 2014 dosáhli na vrchol v tuzemském vinařském světě.