Marie Mlynaříková

Marie Mlynaříková

K vínu mě přivedla v podstatě náhoda. Začalo to na gymnáziu tím, že jsem často jezdila na Moravu kvůli různým folklorním akcím, kterých jsem se aktivně účastnila s tanečním souborem. V tu dobu se však o nějakém konkrétním zájmu nedalo hovořit, šlo spíše o okrajovou zálibu, ale lidé, kteří se kolem vína pohybují, se mnohdy pohybují právě i ve folklorních vodách.

V prvním ročníku na vysoké škole jsem však dostala nabídku na brigádu ve vinotéce, kde jsem měla jen krátce zaskočit. Zde nastává zásadní a naprosto náhodný zlom. Ze dvou týdnů zaskakování totiž nakonec byly krásné a poučné téměř tři roky, kdy jsem kouzlu vína absolutně propadla. Pořídila jsem si základní literaturu a vstřebávala každou volnou chvíli informace o tuzemském víně.

Po vysoké škole jsem opět víceméně náhodou nastoupila do oddělení nápojů. Původně jsem totiž byla přihlášena na absolutně jiný sortiment, ale štěstí mě opět zavedlo k vínu. A tak začal další rozvoj znalostí rozšířený o studium zahraničních vín, degustace, absolvování programu Certifikát Sommeliera při ASČR a neustálé vzdělávání v průběhu práce. Nemálo zkušeností jsem nasbírala právě pod vedením Martiny Riel-Salvatore, se kterou jsme absolvovaly nespočet degustací, veletrhů, přednášek, školení a samozřejmě i naše osobní diskuze nad skleničkou bývají zásadní a neopakovatelné.

Jak jsem zmínila výše, nedílnou součástí zájmu o víno je absolvování různých školení, přednášek a také zkoušek. V roce 2015 jsem úspěšně absolvovala při Asociaci Sommelierů ČR studijní program Certifikát sommeliera, a tak jsem se stala sommelierkou a tím si splnila svůj sen. Nicméně tímto studium rozhodně nekončí, považuji to spíš za začátek a komplexní přehled, který je ale potřeba neustále doplňovat. Víno je živý organismus, každý ročník je jiný, originální. Obor jako takový se neustále rozvíjí, je třeba být neustále ve střehu. Jelikož víno i degustujeme a hodnotíme, je dobré mít své smysly prozkoušené, proto jsem úspěšně absolvovala senzorické zkoušky na Střední vinařské škole ve Valticích.

Svět vína je z mého pohledu pestrobarevný. Na jedné straně tvrdá práce ve vinici a ve sklepě, která obnáší často velké sebezapření. Na straně druhé jde o velmi zajímavý obor plný elegance a noblesy. Degustace bývají společenskou událostí, kde se setkávají známí i neznámí milovníci vín a vedou dlouhé diskuze nad sklenkou dobrého moku. Víno je pro mne spojeno se zásadními okamžiky v životě, ať už s veselými nebo těmi méně veselými. Naučilo mne vnímat svět kolem sebe všemi smysly a vychutnat si tak výjimečnost každého okamžiku.

Napište Marii na M.mlynarikova@globus.cz

Marušky oblíbená vína z aktuální nabídky:

Mikrosvín Mikulov Ryzlink vlašský

  • Bílé
  • Suché
  • 2015
  • Pozdní sběr

219,- 209,-

-4%