Poznejte chutě Portugalska a vyzkoušejte koktejly z Portského

Naši cestu Portugalskem samozřejmě začneme vínem portským; to sice nese název přístavu, ze kterého bylo vyváženo, avšak pochází ze 100 km vzdálených vinic údolí řeky Douro. Vinařský region Alto Douro se považuje za nejdivočejší a nejméně člověkem pozměněnou vinařskou oblast světa a spolu s městem Porto je také nejstarší vymezená vinařská oblast světa. Od roku 2001 je dokonce zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Vyzkoušejte koktejly z Portského vína

Všichni známe hlavně legendární portská vína Ruby či Tawny, které vznikají fortifikací – přidáním neutrálního alkoholu do vína během procesu jeho výroby. Na rozdíl od jiných  fortifikovaných vín se alkohol do portského přidává již ve fázi fermentace. Tím se zastaví kvašení a vínu zůstává zbytek přírodních cukrů. Zatím nedostatečně doceněné bílé portské je skvělé třeba do koktejlů. Vyzkoušejte například velmi oblíbený Portonic, který k nám z Portugalska přišel teprve před pár lety. Naopak z červeného portského vína v kombinaci se suchým sektem pak vzniká neodolatelný a elegantní koktejl Ruby Sparkler. 

Portonic

  • 10 cl bilého Portského vína
  • 10 cl toniku
  • ledová tříšť
  • lístky máty, plátky citronu

Ve sklenici mírně podrťte plátky citronu s ledovou tříští a mátou. Zalijte bílým portským, tonikem a podávejte ozdobené plátkem citronu.

   

Ruby Sparkler

  • 3 díly Sandeman Porto Ruby
  • 2 díly suchého sektu
  • plátky limetky
  • lesní ovoce

Do flétny nalijte 3 díly Porto Ruby, 2 díly suchého sektu a ozdobte ostružinami či malinami. Dle chuti můžete přidat plátek limetky.

Nebojte se fortifikovaných vín

Pro milovníky portského vína zde máme i lahůdku v kategorizaci LBV, která vznikla na základě poptávky po vínech kategorie Vintage Port. Tato vína sice nesou charakteristiku ročníkových portských, nepotřebují ale před konzumací archivovat a tím pádem ani dekantovat sediment způsobený zráním na láhvi. Ročníkové portské víno s prodlouženým zráním v sudech a hlavně na láhvi, tedy Vintage Port, máme pro Vás také, u těchto vín doporučujeme dekantaci. Neváhejte vyzkoušet pravý nektar všech fortifikovaných vín!

Portugalsko však není jen klenotnicí portských vín, je taktéž domovem velmi kvalitních a velmi osobitých vín suchých. Vybrali jsme pro Vás suchá vína, která opravdu překvapí a díky nádechu Orientu, síly a elegance nadchnou Vaše chuťové pohárky a přenesou Vás do dob koloniálního Portugalska. Evropští spotřebitelé objevují sever této země a jejich Vinho Verde, my jdeme dále a doporučujeme rovnou velmi plné bílé víno z jižně položené oblasti Alentejo pod Lisabonem nebo jedno z nejkrásnějších vín na našem trhu – červené suché víno od skvělého vinařství Julian Reynolds, které je na vrcholu bez potřeby další archivace.

Julian Reynolds
Vinho Branco
Julian Reynolds
Reserva
Quinta Romaneira
Fine White Port
Quinta Romaneira
Fine Tawny Port

 

Na skok za vínem z Madeiry

Byl by hřích zapomenout na květnatý ostrov Madeira, odkud Vám nabízíme opět fortifikované víno. Zde se však ve vínu odráží místní typický výrobní postup; tedy ohřívání vína v pecích. Tím se napodobuje proces, který vínu v dávných získal tolik popularity – než se totiž madeirské víno dostalo ke břehům kontinentu, sudy na lodích rozpalovalo slunce a dodávalo mu nezaměnitelný charakter.

Vína exkluzivně u nás